­

mojeSwietokrzyskie.pl

 

Wróbel Mazurek (Passer Montanus), znany też jako Mazurek i Wróbel Polny, jest małym ptakiem osiadłym z rodziny wróblowatych. Pierwotnie zamieszkiwał Europę i Azję, ale został introdukowany do Ameryki Północnej i Australii. 

U wróbla mazurka nie występuje dymorfizm płciowy - obie płcie wyglądają tak samo. Jest trochę mniejszy od wróbla zwyczajnego. Podstawową różnicą odróżniającą go od wróbla zwyczajnego jest czarna plamka na policzkach. Dodatkowo mazurek posiada białą obrożę dookoła szyi oraz brązową główkę. Czarna plamka na szyi (podgarlu) znacznie mniejsza niż u wróbla zwyczajnego. Nogi jasno brązowe, dziób czarny.

Długość ciała wróbla mazurka wynosi około 10-12 cm, rozpiętość skrzydeł około 20-22 cm, a waga około 24 g.

Wróbel zwyczajny żyje w okolicach osiedli ludzkich, pól uprawnych, parków, sadów i na obrzeżach lasów. Żywi się ziarnem zbóż, nasionami drzew i krzewów oraz małymi owadami.

Gniazda buduje w szczelinach budynków, w dziuplach. Odbywa 2 lęgi rocznie, w okresie od kwietnia do czerwca. Samica składa około 5 jaj i wysiaduje je około 2 tygodni razem z samcem.

Wróbel zwyczajny podlega w Polsce ścisłej ochronie.

 

Galeria 

wrobel mazurek 01

wrobel mazurek 02

 

Warto zobaczyć

 

 

Ostatnie komentarze

mojeSwietokrzyskie.pl
26 dni 9 godzin

Przez te nowe pomiary itd., to już nic nie wiadomo... :-). Dzięki za ciekawe informacje. Pozdrawiam

Marco Polo
26 dni 21 godzin

Pomiary Łysicy zostały zaktualizowane przez naukowców z PŚ. Obecnie wygląda to tak: Łysica 613,31* Skała Agaty 613,96*

Marco Polo
26 dni 21 godzin

Najwyższym wzniesieniem Płaskowyżu Suchedniowskiego wg najnowszego podziału GDOŚ na mezoregiony (wg mnie w wielu miejsca

© 2011 - 2020   mojeSwietokrzyskie.pl

Wszystkie materiały zamieszczone na stronie mojeSwietokrzyskie.pl stanowią wyłączną własność Wortalu lub osób współpracujących. Zabrania się kopiowania, w jakiejkolwiek formie, treści i zdjęć zamieszczonych na stronie bez pisemnej zgody Wortalu.

­